Hållbara hotell för din skidresa

Letar du efter ett sätt att vara hållbar och miljömedveten även på din skidresa? Hos oss hittar du ett urval av miljövänliga boenden som uppfyller både dina krav på komfort och din önskan om hållbarhet.

Hållbara hotell för din skidresa
Hållbara hotell för din skidresa

Hållbara hotell i alpina destinationer

För att skydda de unika ekosystemen på våra alpina destinationer lägger boenden idag större vikt än någonsin på miljövänliga metoder. Från grön energi till energibesparande åtgärder som resursbesparande byggnadskoncept och vattenhantering till användning av regionala och ekologiska livsmedel eller innovativa mobilitetslösningar - dessa boenden fokuserar på hållbart resande i harmoni med naturen. Hållbarhet innebär dock inte att man måste göra avkall på komforten. Våra hållbara hotell erbjuder mysiga rum, utmärkt service och ett brett utbud av andra bekvämligheter. Upptäck variationen som våra miljömedvetna hotell, pensionat och lägenheter kan erbjuda dig och upplev en oförglömlig skidresa i harmoni med naturen.

Vad är hållbara hotell?

Hållbara hotell arbetar hårt för att uppnå miljömässig, ekonomisk och social hållbarhet och därigenom ha en positiv påverkan på miljön, lokalsamhället och gästerna. Dessa hotell genomför miljövänliga åtgärder som återvinning, användning av grön el, resursbevarande och användning av förnybar energi. De använder ofta högkvalitativa och hållbara material, erbjuder regional mat och ekologiska produkter och strävar efter CO2-neutralitet. Ekonomiskt agerar de medvetet, förlitar sig på lokalanställda och en anpassad infrastruktur. Socialt är de bland annat engagerade i rättvisa arbetsvillkor, flexibilitet, inkludering och framtidsorienterad utveckling.

Varför behövs det hållbara hotell?

Genom att välja ett hållbart hotell bidrar du till en mer miljö- och klimatvänlig semester. Detta beror på att boendena främjar miljövänliga metoder som energieffektivitet, avfallsminskning och användning av förnybara resurser. De stöder lokala samhällen, skyddar miljön i sin region och erbjuder ofta hälsosamma, lokala rätter. Dessutom är hållbarhet hos hotellen och även hos gästerna viktig så att framtida generationer också kan njuta av att resa.

Vad utmärker ett hållbart hotell?

Ett hållbart hotell kännetecknas av olika egenskaper som syftar till att minska miljöpåverkan, främja socialt ansvar och säkerställa ekonomisk bärkraft. Det kan handla om energieffektiva åtgärder som användning av LED-belysning, vattenbesparing eller effektiv avfallshantering. Dessa boenden köper regionala och säsongsberoende produkter, stöder lokala leverantörer och minskar användningen av plast. Vid renovering används naturliga material och byggnadsbiologiska koncept. Dessutom fokuserar hållbara hotell på klimatneutralitet eller till och med klimatpositivitet, bland annat genom att kompensera för utsläpp. Genom klimatcertifieringar från LEED eller Green Globe blir respektive hotells ansträngningar när det gäller hållbarhet också synliga för gästen.

Finns det hållbar skidåkning?

Naturligtvis orsakar skidåkning, precis som många andra semesteraktiviteter, en viss mängd CO2-utsläpp. Det är dock möjligt att göra din egen skidsemester mer hållbar genom att vidta vissa åtgärder. Ekologiska fotavtrycket kan t.ex. minskas genom valet av klimatvänliga skidområden, användning av lokaltrafik vid ankomst och avresa och valet av hållbara hotell. Med små förändringar och miljömedvetna val kan vintersportfans bidra till att minska sin påverkan på miljön och njuta av en hållbar skidresa.