Kundomdömen

USA

5 Antal omdömen:

100 % Rekommendationsnivå:

Orter i 7,5
Skidområden 8,0

Skidområden USA

Skidområden USA

I USA har du en rad möjligheter till vintersport. Framför allt i delstaterna Colorado och Utah i Klippiga Bergen, men även Kalifornien och Nevada, som nära nog erbjuder ett eller flera skidområden i varje dal.

Champagnepudersnön i Klippiga Bergen är världsberömd. Tack vare den torra luften är snön pulveraktig och gör att även nybörjaren kan ta sig ner för backar med särskilt djup snö. Det speciella klimatet i Klippiga Bergen ger vegetationen möjlighet att överleva på hög höjd. Trädgränsen går här uppe vid 3 750 meters höjd. De största skidarenorna i Klippiga Bergen sträcker sig över en stor mängd toppar och förfogar över upp till 100 liftanläggningar och 4 000 ha med nedfarter, däribland finner vi kända regioner som Vail, Summit Area, Aspen-Snowmass, Lake Tahoe och många fler. Förutom till viss del mycket krävande skidpister erbjuder de flesta skidområden även s.k. "bowls", som är opreparerade nedfarter.

En rad amerikanska skidområden är regelmässigt arrangörer av världscupstävlingar och alpina VM. I bland annat Vail/Beaver Creek och Aspen-Snowmass är dessutom jet-set-eliten i rörelse. Det kan alltså hända att du hamnar bredvid George Clooney eller Arnold Schwarzenegger i liften. God service är viktigt i de amerikanska skidområdena. Du hittar sällan väntetider vid liftstationerna, servicepersonal servar skidåkare med vatten och solkrämer, under riktigt kalla dagar kan du dra ett varmt ylletäcke över dig i sittliften för att hålla värmen.

After Ski USA

Keep the party going! Det är mottot för after-skin i USA. I såväl Colorado, Kalifornien och de andra skidregionerna finns en rad after-ski-pubar som inte bara uppskattas av den unga publiken. Den som hellre vill ta det lite lugnare kan tillbringa en romantisk kväll vid kaminelden i någon av de bättre restaurangerna. Normalt sett är det inte möjligt att reservera ett bord i restaurangerna, istället väntar gästerna i ett förrum eller i baren, till dess att nästa bord är ledigt. Det amerikanska köket är känt för dess tillagning av grillat nötkött. Knappast i något annat land får köttälskaren så mycket valuta för pengarna. Här kan olika kötträtter avnjutas varje dag, där Filet Mignon, New York Steak, T-Bone-Steak och hamburgare bara är ett litet urval. Men även fisk och skaldjur erbjuds på många ställen. Eftersom servitörerna har en låg grundlön är de hänvisade till dricks från kunderna. Du blir därför väldigt väl och tillmötesgående bemött, men därför förväntas också en dricks på ca 20 %. Utbudet av sportiga after-ski-aktiviteter är, som nästan allt i USA, stort: snöskovandringar, snöskoteråkning samt turer med häst och släde eller hundspann är bara ett par exempel.

Utflyktsmål USA

Det skulle ta veckor, om inte månader, att besöka alla sevärdheter i USA. Här kommer ett par tips.

Stort, färgglatt och högljutt – så beskrivs Las Vegas nog allra bäst. Under en promenad längs med berömda "Strip" kämpar de stora casinohotellen om besökarens uppmärksamhet. Här ligger bland annat "Venetian", med dess återskapade venetianska kanaler, och "Luxor" med dess 30 meter höga pyramider. Stora shower av Cirque du Soleil och David Copperfield. En enda sak hittar du inte här: lugn och ro. San Francisco övertygar genom vykortsliknande motiv: utsikt över Alamo Square och de viktorianska husen och Lombard Street, som slingrar sig med skarpa kurvor upp på berget, och berömda Golden Gate Bridge. Golden Gate Recreation Area, till vilken såväl sanddyne-landskap, stränder, skogar och fängelseön Alcatraz, har en yta av 300 kvadratkilometer och är världens största parklandskap. Ett annat måste för turister: en tur med kabinbanan. Vi får heller inte glömma Los Angeles, stjärnornas stad. Här kan besökaren åka igenom Hollywood, spana in Walk of Fame med fler än 2 300 stjärnor och utforska filmvärlden hos Universal Studios.

Oförglömliga intryck ges även vid Grand Canyon. Colorado River har en längd av 450 km och en 1,6 km djup ravin som är belägen vid Colorado-platån. En spektakulär utsikt, som framför allt ges från utsiktspunkterna vid den södra delen. De modiga kan gå en "Skywalk", som är en 22 meter lång glasbalkong. Ett landskapet, som ser ut på månen, finns vid Craters of the Moon National Monument i Idaho. Lavaströmmar har efterlämnats i centrum av området av Snake Rivers, som är ett stort område med skarpa klippor och med mycket lite vegetation. Vid Mount Rushmore har den amerikanske skulptören Gutzon Borglum huggit in avbildningar av fyra presidenter i berget. George Washington, Thomas Jefferson, Theodore Roosevelt och Abraham Lincoln har här förevigats av en yta av 18 meter.

Det lönar sig även att besöka någon av nationalparkerna. Den äldsta är Yellowstone som bland annat förfogar över 250 gejsrar. Nationalparken Yosemite är i sin tur berömd för dess klippor i granit. “El Capitan“ är med en höjd av 2 307 meter en av världens största monoliter.

Orter i USA

Karta Förstora

Ort (region) Höjd ort Skidområde Pister Höjd skidområde
Frånupp till
Vail
2 445 m Vail 234 km 2 457 - 3 433 m
Winter Park
2 765 m Winter Park 143 km 2 743 - 3 676 m

Boka säkert med SnowTrex-fördelar

Loading...
StickyNewsletter